Follow

Om att jämföra sig med andra

 
Jämför ni er ofta med andra? Hur känns det, på riktigt? Är det något som får er att må bra? Ta en stund och tänk efter. . .
 
Det är en fin linje mellan att bli inspirerad av och att jämföra sig med andra. Det är så lätt att börja leta fel på sig själv och tycka att man inte gör tillräckligt eller ens är tillräcklig. Det är också så lätt att falla dit, och det skapar ofta bara press och ångest. Energi läggs allt för ofta på att jämföra sig, energi som mycket hellre kan läggas på annat. 
 
För mig har den där ständiga jämförelsen bara stressat, pressat och tagit energi. Jag har varit expert på att jämföra mig med andra. Jag har alltid velat prestera på topp, lyckas perfekt med allt och uppnå perfektion. Jag jämförde mig hela tiden med andra, oftast deras prestationer, och tyckte att jag själv var värdelös. Hela tiden. Det har varit så ända sen jag började högstadiet, men det var värst på gymnasiet. Även om jag fick högsta betyg och jättebra feedback var jag ändå aldrig nöjd. Jag såg ner på mig själv och slet som ett djur för att uppnå "perfektion". Det var ytterst få gånger jag gav mig själv en klapp på axeln och sa "Victoria, vad grym du är!" och verkligen menade det. Nu i efterhand förstår jag verkligen inte varför jag höll på sådär och varför jag inte tog tag i mig själv och gjorde något åt det. Utåt sett var jag glad men innerst inne mådde jag så dåligt. Jag var aldrig lycklig och jag ville inget hellre än att känna mig säker. Allt bottnade i en usel självbild. 
 
Sen jag tog studenten har jag verkligen insett hur dumt det var och är att hålla på att jämföra sig. Jag har jobbat med mig själv för att på riktigt förstå att jag duger precis som jag är. Jag behöver inte prestera perfekt eller se ut på ett visst sätt för att passa in. Visst är det fortfarande svårt ibland, men jag försöker varje dag påminna mig själv om mitt eget värde och att jag är bra oavsett hur jag presterar eller hur jag ser ut. Jag är vacker, jag är bra, jag är tillräcklig.
 
Allas självförtroende dippar ibland, men det viktiga är att man hittar tillbaka på rätt bana och inte gräver ner sig själv djupare och djupare i en grop där man tillslut fastnar. Det handlar om att man aktivt jobbar med sig själv, istället för mot, och slutar upp med att jämföra sig med andra. Förr hade inspireras av och jämföra sig samma betydelse för mig, men nu är det så stor skillnad. Inspiration bör vara något positivt, som får oss motiverade, som peppar och ger en extra boost. Att jämföra sig leder däremot ofta till negativa tankegångar, ångest, dåligt självkänsla och ohälsa. 
 
 
Jag vill påminna er om att tro på er själva och att ni duger som ni är. Du är värd att må bra. Upprepa dagligen för dig själv att du är vacker, fantastisk och tillräcklig. Och kom ihåg; inspireras av andra men jämför dig bara med dig själv.  
 
Kärlek/ Victoria
3 kommentarer
Hälsa