Follow

Raw kladdkaketryfflar

 
 
 
 
 
 
 
Det var alldeles för länge sedan jag bakade något riktigt gott till fikat. Det var länge sedan jag bakade något överhuvudtaget faktiskt. Men igår blev jag riktigt sugen på något i stil med kladdkaka, fast i boll form. Det är inte direkt något som jag har sett hemma i skafferiet så jag började genast att fundera ut ingredienser som kunde vara passande till ett nytt bakexperiment. Jag slängde ihop några ingredienser och rullade till små bollar. Jag smakade en boll, och en till. . . och snart var nästan alla slut. De var helt enkelt bland det godaste bollarna jag ätit. Bollar med smak av kladdkaka? Nästan för bra för att vara sant. Men jag talar helt och hållet sanning, promise. Men de kändes inte som vanliga bollar, utan lite lyxigare. Snarare mer tryfflar än bollar. Låt mig därför presentera mina Raw Kladdkaketryfflar! 
 
 
Ingredienser (ca 20-25 bollar):
2 dl ekologiska lättsaltade mandlar
10 mjuka dadlar, urkärnade
3,5 msk carob
2 msk kakao
2 rejäla msk osötat creamy jordnötssmör
3 msk vatten
2,5 msk smält kokosolja, jag använde doftfri från Cocosa
En näve mullbär
1 msk chiafrö
En nypa salt
 
Gör så här: 
1. Mixa nötterna i en matberedare till de blivit till små, små fina bitar. 
2. Häll i dadlarna och mixa igen, se till så det inte är några stora bitar kvar. 
3. Blanda ihop jordnötssmöret med vattnet i en skål till en "sås".
4. Häll i resten av de torra ingredienserna i mixern tillsammans med jordnötssåsen och den smälta kokosoljan. 
5. Mixa allt till en smidig och len deg. Om degen är torr och inte går att rulla bollar - häll i lite mer vatten. Om degen är för lös häll i lite extra av t.ex. carob, chiafrö och mullbär. 
6. Rulla till små bollar. Rulla sedan i carob, kakao, chiafrö, cacaonibs eller kokos! Ställ in i kylen/frysen en stund innan servering. Ta ut, käka och NJUT! 
 
 
Som namnet lyder är dessa bollar raw, dessutom är de fulla av nyttigheter som hälsosamma fetter, vitaminer, mineraler, antioxidanter och fina kolhydrater och proteiner. Ett gäng superbollar, med andra ord. Helt naturliga och helt underbart goda! 
 
 
 
3 kommentarer
Anonym

Åååhhh mums!! Ska absolut testas i eftermiddag. Är det saltade eller osaltade mandlar? :)

Anonym

Åååhhh mums!! Ska absolut testas i eftermiddag. Är det saltade eller osaltade mandlar? :)

Svar: Jaa såå himla gott! Vad kul :D Det är lättsaltade! Men funkar lika bra utan :)
Victoria Östman

Ellen

Om man inte har kokosolja, vad kan man använda då? :) Detta verkar sååå gott!!

Svar: Hmm, jag har inte testat med något annat...men jag tror att rumstempererat äkta smör skulle funka! Det funkar ungefär på samma sätt i bakverk som kokosolja :) Hör gärna av dig om du testar och berätta vad du tyckte! :D
Victoria Östman

Hälsa